Rozlétané léto: Jak si usnadnit vaření (nejen) během léta

Léto, čas dovolených, prázdniny, období plné dobrodružství, sluníčka a taky času tráveného venku. Kdo by ho nemiloval. Pro nás rodiče to je ale i určitá výzva, protože musíme dětem přes prázdniny zajistit stravu.

Cestujeme často obytňákem, kdy to ani nejde jinak, než si při vaření spoustu věcí usnadnit. Stejně tak vaření doma s menšími dětmi, natož s prckem v nosítku – to je další důvod, proč se poslední dobou zaměřuju na rychlé a snadné recepty.

Jak na to, aby to bylo výživné, zároveň co nejjednodušší a časově nenáročné?

Nabízím vám několik tipů, jak si usnadnit vaření (nejen) během léta. A i když je polovina prázdnin za námi, věřím, že vám i tak tyto tipy přijdou vhod.

Plánování jídel

Přiznám se, že nejsem zrovna plánovací typ, ale pokud vám plánování vyhovuje, je skvělé si jídelníček sepsat třeba na týden dopředu. Nejenže získáte přehled o potřebných surovinách, ale bude také snadnější uhlídat vyváženost jídel.

Do jídelníčku zahrňte jídla, která můžete připravit rychle a snadno. Snažte se vybírat recepty s minimem ingrediencí. Využívejte lokální sezónní suroviny, jako jsou cukety, okurky, rajčata, papriky a bobuloviny. Právě v létě jsou na vrcholu své sezóny a receptů z nich najdete mnoho.

Jednoduché recepty

Jednoduché recepty se netýkají jen léta, ale obecně každodenního vaření, které by mělo být snadné a časově nenáročné. Obzvlášť, pokud máte děti. Potřebujeme složitá jídla a recepty se spoustou ingrediencí?

Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě?

Jednoduchá jídla mohou být stejně chutná a výživná. Abychom dětem zajistili energii na všechna letní dobrodružství, je potřeba dodržet základní principy, a to je vyvážený poměr bílkovin, zdravých tuků a sacharidů.

Co k snídani?

K snídani se hodí různé druhy kaší, jako je ovesná, rýžová, jahelná nebo pohanková, které připravíte rychle a snadno je můžete obměňovat přidáním ovoce, ořechů nebo semínek.

V případě vločkových kaší přípravu urychlíte, když vločky namočíte večer předem do vody, mléka nebo jogurtu (jak jste zvyklí). Navíc tím zajistíte lepší stravitelnost.

Dalším oblíbeným jídlem u nás doma jsou palačinky a lívance. Ty já dělám docela často s různými obměnami – je tolik variant! Špalda nebo pohanka, mléko kravské, kokosové nebo mandlové. Těsto si můžete připravit večer. Pro urychlení smažení využijte dvě pánve. Lívance připravte ve větším množství a využijte je v následujících dnech jako svačinku.

Obědy a večeře

Klasiky jako těstoviny s omáčkou nebo maso s rýží jsou skvělými rychlovkami, které děti obvykle milují. Nebojte se využít toho, co děti znají a mají rády, a postupně můžete tato jídla vyladit přidáním nových ingrediencí.

Je to jen o zvyku a zanedlouho to půjde samo a s lehkostí. Začněte s malými změnami, třeba přidáním kousku zeleniny nebo kombinací nových příloh a sledujte, jak si děti postupně zvyknou na nové chutě.

Inspirace na jednoduché recepty:

  • Rychlé saláty: Smíchejte uvařenou obilovinu (rýži s jáhlami, quinou nebo špaldové těstoviny) s čerstvou zeleninou, olivovým olejem a kousky kuřecího masa nebo sýra. Obměnou může být varianta s vařeným vejcem. K dochucení můžete použít bylinky, zálivku nebo jogurt s česnekem.
  • Rychlé polévky: Připravte hustou obědovou zeleninovou polévku s čočkou nebo fazolemi, která je rychlá a výživná. Podávat můžete s krutony nebo kváskovým chlebem.
  • Jednoduché placky: Smíchejte jáhly nebo quinou s vajíčkem a zeleninou, vytvořte placky a opečte na pánvi. Chuťově můžete vylepšit přidáním kvalitní slaniny, česneku nebo sýru.

Svačinky

  • Něco k zobkání: oříšky, čerstvé ovoce a zelenina. Dál můžete dětem nabízet kousky sýra, kvalitní šunku, slané krekry nebo třeba domácí sušenky.
  • Náhrada pečiva: zeleninové tyčinky doplněné humusem, avokádovým nebo tvarohovým dipem. U nás doma jsou oblíbené i celozrnné domácí tortily plněné vejcem a zeleninou nebo klasika se šunkou a sýrem.
  • Něco na ochlazení: Ideální je jogurt nebo tvaroh. Dejte přednost bílému jogurtu před ochuceným plným cukru a nezdravých aditiv. Doplňte raději čerstvým ovocem nebo domácí marmeládou, ořechovým máslem, příp. domácí granolou.
  • Já občas připravuju i smoothie, kam můžete lehce schovat i nějaký kousek zeleniny nebo semínka.

Pokud máte zahradu, vypusťte děti ven a nechte je, aby si samy nasbíraly čerstvé ovoce a zeleninu. A máte i o zábavu postaráno.

Příprava předem

Aby bylo vaření během léta co nejjednodušší a časově nenáročné, osvědčilo se mi připravovat některé potraviny předem.

  • Vaření ve větším množství: Když vařím jídla jako polévky nebo omáčky, občas je připravím ve větším množství a využiju třeba i s drobnou úpravou v dalších dnech. Pokud máte místo v mrazáku, můžete i zamrazit.
  • Mražení surovin: Přebytky nakrájených surovin, jako je například nakrájená dýně nebo jiná zelenina, rozdělte do mrazicích sáčků a zamrazte.
  • Předvařené obiloviny a luštěniny: Ve větším množství vařím jáhly, quinou a čočku. Horké je dávám do sklenic, otočím dnem vzhůru a po vychladnutí uchovávám v lednici. Takto připravené vydrží až týden a dají se využít do kaší, polévek, příloh nebo různých placek.

Vaření v létě nemusí být složité ani časově náročné. S trochou plánování a využitím sezónních surovin můžete připravit jednoduchá, rychlá a výživná jídla, která si vaše rodina zamiluje. Užijte si léto plné chutí a zážitků a nezapomeňte si občas dopřát chvíli odpočinku na zahradě nebo na cestách. A i když jsem se k tomuto článku dostala až v polovině prázdnin, věřím, že vám tyto tipy přijdou vhod a pomohou vám užít si zbytek léta s lehkostí a chutí.

Mou vášní je vaření pro celou rodinu, improvizace v kuchyni a tvorba receptů. Mým posláním je ukazovat ženám, zejména matkám, jak v pohodě a s lehkostí projít změnou stravovacích návyků a nalézt vlastní rovnováhu ve stravování. Můj příběh si přečtěte zde
  • Co je rovnováha ve stravování a jaké jsou klíčové prvky k jejímu dosažení? Přečtěte si v eBooku zdarma:
  • Nejnovější články
  • Kategorie
  • Potkáme se na Facebooku:
  • Sledujte mě na Instagramu https://www.instagram.com/svobodanataliri/