KONEC zimy v kuchyni – sezónní inpirace

Zima pomalu končí, jaro už je cítit ve vzduchu a většina z nás netrpělivě čeká na první jarní dny.

Zásoby uskladněné zeleniny ubývají, ale pořád je možné připravit mnoho pestrých jídel. Během posledních pár let se snažím vařit ze sezónních potravin. Ne že bych v dané období nekupovala nic jiného, ale ostatní druhy zeleniny a ovoce jsem zkrátka tak nějak postupně přirozeně omezila.

A víte co? Je to osvobozující. Zjistila jsem, že z malého množství surovin lze uvařit spoustu lahodných pokrmů. Člověk se soustředí na to, co má k dispozici a není zahlcený nekonečnými možnostmi.

Přes zimu využívám hlavně kořenovou zeleninu, červenou řepu, dýně, brambory a jako základ nesmí chybět cibule a česnek.

Zelenina by měla mít v naší stravě klíčovou roli, bohužel však často chybí. Obsahuje nejen vitamíny a minerály, ale i tolik potřebnou vlákninu. Je vhodné ji konzumovat syrovou i tepelně upravenou, ideálně ke každému pokrmu. Jak ji dostat do jídelníčku?

Kam se „zimní“ zeleninou?

Jen tak pečená

  • rychlá příprava, která vyžaduje minimální dohled a v zimních měsících navíc zajistí příjemné teplo z trouby;
  • k pečení se hodí jak kořenová zelenina, tak i brambory a dýně (to vše nakrájené na kousky), řepa zůstane krásně šťavnatá po upečení v celku, když ji zabalíte do pečicího papíru nebo alobalu.

Pečenou zeleninu využívám jako přílohu k masu, rybám i jako součást bezmasých pokrmů. Ze zásob jsem vybrala mrkev, petržel a batáty, osolila, zakápla olejem a o zbytek se postarala trouba. Kdo je zvyklý na výraznější chutě, může dochutit kořením nebo bylinkami. Servírovat můžete jen tak nebo s nějakým domácím dipem.

TIP: Z pečené zeleniny je možné připravit také krémovou polévku nebo omáčku, kdy se upečená zelenina zalije vývarem nebo vodou podle potřeby, dochutí a rozmixuje.

Zahuštění omáček

Omáčky jsou oblíbené hlavně u dětí. K zahuštění je vhodná kořenová zelenina a dýně. Tyto využívám přes zimu při přípravě omáčky ke kuřeti nebo cizrně na paprice. Na jaře a v létě zahušťuju chuťově nevýraznou cuketou.

Zeleninové placky

Placky jsou u nás doma hodně oblíbené, připravuju je nejčastěji k večeři. Najemno nastrouhanou zeleninu smíchám (nebo rozmixuju) s vejcem a uvařenou obilovinou, případně moukou, dochutím česnekem, majoránkou nebo jinou bylinkou do potřebné konzistence. Vytvarované placky pak upeču v troubě nebo opékám na pánvi.

Sladké pokrmy

Zelenina do sladkého? Určitě!

Přidání zeleniny do sladkých jídel je skvělý způsob, jak obohatit oblíbené sladké dobroty nejen pro děti. Zde se hodí hlavně mrkev nebo dýně. Výborný je mrkvový nebo dýňový chlebíček. Červená řepa dodá více živin do muffinů nebo brownies.

Výživnější sladkou svačinkou, kterou chystám často do školy nebo ji bereme na cesty, jsou mrkvové šátečky. Plním ovocem. Přes zimu namáčím švestky a po změknutí rozmixuju.

Šátečky s meruňkami (čerstvé meruňky doslazené sušenými).

Recept najdete v mé FB skupince Svoboda na talíři

Doufám, že vás mé jednoduché tipy inspirovaly k tomu, jak co nejlépe využít vaše zásoby.

Každé jídlo je příležitostí k vyjádření a objevování svobody na talíři.

Dobrou chuť a šťastné vaření!

Mou vášní je vaření pro celou rodinu, improvizace v kuchyni a tvorba receptů. Mým posláním je ukazovat ženám, zejména matkám, jak v pohodě a s lehkostí projít změnou stravovacích návyků a nalézt vlastní rovnováhu ve stravování. Můj příběh si přečtěte zde
  • Co je rovnováha ve stravování a jaké jsou klíčové prvky k jejímu dosažení? Přečtěte si v eBooku zdarma:
  • Nejnovější články
  • Kategorie
  • Potkáme se na Facebooku:
  • Sledujte mě na Instagramu https://www.instagram.com/svobodanataliri/