Léto, čas dovolených, prázdniny, období plné dobrodružství, sluníčka a taky času tráveného venku. Kdo by ho nemiloval. Pro nás rodiče to je ale i určitá výzva, protože musíme dětem přes prázdniny zajistit stravu.
Cestujeme často obytňákem, kdy to ani nejde jinak, než si při vaření spoustu věcí usnadnit. Stejně tak vaření doma s menšími dětmi, natož s prckem v nosítku – to je další důvod, proč se poslední dobou zaměřuju na rychlé a snadné recepty.
Jak na to, aby to bylo výživné, zároveň co nejjednodušší a časově nenáročné?
Nabízím vám několik tipů, jak si usnadnit vaření (nejen) během léta. A i když je polovina prázdnin za námi, věřím, že vám i tak tyto tipy přijdou vhod.
Přiznám se, že nejsem zrovna plánovací typ, ale pokud vám plánování vyhovuje, je skvělé si jídelníček sepsat třeba na týden dopředu. Nejenže získáte přehled o potřebných surovinách, ale bude také snadnější uhlídat vyváženost jídel.
Do jídelníčku zahrňte jídla, která můžete připravit rychle a snadno. Snažte se vybírat recepty s minimem ingrediencí. Využívejte lokální sezónní suroviny, jako jsou cukety, okurky, rajčata, papriky a bobuloviny. Právě v létě jsou na vrcholu své sezóny a receptů z nich najdete mnoho.
Jednoduché recepty se netýkají jen léta, ale obecně každodenního vaření, které by mělo být snadné a časově nenáročné. Obzvlášť, pokud máte děti. Potřebujeme složitá jídla a recepty se spoustou ingrediencí?
Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě?
Jednoduchá jídla mohou být stejně chutná a výživná. Abychom dětem zajistili energii na všechna letní dobrodružství, je potřeba dodržet základní principy, a to je vyvážený poměr bílkovin, zdravých tuků a sacharidů.
K snídani se hodí různé druhy kaší, jako je ovesná, rýžová, jahelná nebo pohanková, které připravíte rychle a snadno je můžete obměňovat přidáním ovoce, ořechů nebo semínek.
V případě vločkových kaší přípravu urychlíte, když vločky namočíte večer předem do vody, mléka nebo jogurtu (jak jste zvyklí). Navíc tím zajistíte lepší stravitelnost.
Dalším oblíbeným jídlem u nás doma jsou palačinky a lívance. Ty já dělám docela často s různými obměnami – je tolik variant! Špalda nebo pohanka, mléko kravské, kokosové nebo mandlové. Těsto si můžete připravit večer. Pro urychlení smažení využijte dvě pánve. Lívance připravte ve větším množství a využijte je v následujících dnech jako svačinku.
Klasiky jako těstoviny s omáčkou nebo maso s rýží jsou skvělými rychlovkami, které děti obvykle milují. Nebojte se využít toho, co děti znají a mají rády, a postupně můžete tato jídla vyladit přidáním nových ingrediencí.
Je to jen o zvyku a zanedlouho to půjde samo a s lehkostí. Začněte s malými změnami, třeba přidáním kousku zeleniny nebo kombinací nových příloh a sledujte, jak si děti postupně zvyknou na nové chutě.
Inspirace na jednoduché recepty:
Pokud máte zahradu, vypusťte děti ven a nechte je, aby si samy nasbíraly čerstvé ovoce a zeleninu. A máte i o zábavu postaráno.
Aby bylo vaření během léta co nejjednodušší a časově nenáročné, osvědčilo se mi připravovat některé potraviny předem.
Vaření v létě nemusí být složité ani časově náročné. S trochou plánování a využitím sezónních surovin můžete připravit jednoduchá, rychlá a výživná jídla, která si vaše rodina zamiluje. Užijte si léto plné chutí a zážitků a nezapomeňte si občas dopřát chvíli odpočinku na zahradě nebo na cestách. A i když jsem se k tomuto článku dostala až v polovině prázdnin, věřím, že vám tyto tipy přijdou vhod a pomohou vám užít si zbytek léta s lehkostí a chutí.