Lepek: Ano nebo Ne? Najděte svou odpověď

NÁŠ PŘÍBĚH

Když jsem se začala zajímat o zdravější stravování, lepek byl jedním z těch témat, kde byly informace dost matoucí. Na jedné straně jsem slyšela o jeho negativních účincích a četla příběhy lidí, kterým se po jeho vyloučení z jídelníčku výrazně zlepšilo zdraví. Na druhé straně byly názory, že lepek je pro většinu lidí neškodný a není důvod ho nějak omezovat.

Jak tedy najít správnou cestu a přístup k lepku ve stravě?

Sama na sobě jsem si vyzkoušela, jak jeho vyloučení z jídelníčku přispělo ke zlepšení mého zažívání a celkového zdraví. Moje zkušenost však nebyla jediná. Staršímu synovi, který ve školce často trpěl na respirační onemocnění, se po omezení lepku výrazně ulevilo. Potvrdilo se mi tak, že změna stravy může mít obrovský vliv na zdraví.

Nyní se snažím udržet rovnováhu ve stravování, a to i v konzumaci lepku. Bílou mouku omezujeme na minimum, pečivo jíme obvykle domácí kvasové ze žitné a špaldové mouky a zařazujeme bezlepkové obiloviny jako jsou jáhly, pohanka nebo quinoa.

CO NA TO ODBORNÍCI?

Mnoho odborníků se shoduje na tom, že určité omezení lepku může být prospěšné pro většinu z nás, a zejména pro ty, kteří mají problémy s trávením, či jiné zdravotní potíže. Lepku jíme, hlavně v bílé pšeničné mouce, příliš mnoho. Jeho nadměrná konzumace se často spojuje s celou řadou zdravotních problémů, jako je narušená imunita, nadýmání, artritida nebo anémie.

Omezit lepek nebo vyzkoušet rovnou bezlepkovou dietu na určitou dobu vám může pomoci zjistit, zda vám lepek způsobuje obtíže a jaký vliv má jeho vyloučení na vaše celkové zdraví. Při jeho omezení si zkuste nejdříve uvědomit, jak často ho konzumujete. Následně můžete jídelníček postupně upravovat.

Tipy a Rady pro stravování bez lepku:

  • Zkoušejte pomalu: Pokud uvažujete o omezení nebo vyloučení lepku z vaší stravy, začněte pomalu. Nejdříve zkuste nahradit jednu potravinu bezlepkovými alternativami a sledujte, jak na to vaše tělo reaguje.
  • Čtěte etikety: Produkty označené „gluten free“ obsahují často přidané cukry, nezdravé tuky, umělá dochucovadla a spoustu škrobu, a mohou tak být škodlivé pro naše zdraví. Proto je klíčové upřednostňovat přirozeně bezlepkové obiloviny, jako je pohanka, quinoa, jáhly nebo amarant.
  • Vyhýbejte se průmyslově zpracovaným potravinám: Snažte se vybírat čerstvé, základní a minimálně zpracované potraviny.
  • Nebojte se experimentovat: I bezlepková strava může být lahodná. Nebojte se experimentovat a zkoušet nové suroviny a recepty. Upravujte si recepty a přizpůsobujte svým potřebám.
  • Naslouchejte svému tělu: Co funguje pro jednoho, nemusí fungovat pro druhého. Je důležité sledovat, jak vaše tělo reaguje na změny ve stravě.

Pokud jsou pro vás bezlepkové obiloviny velká neznámá a nevíte, co s nimi, mám pro vás tipy na jejich použití.

Použití bezlepkových obilovin

  • Pohanka – je vhodná do kaší, salátů, polévek nebo jako příloha k hlavním jídlům.

Tip: Pohankový koláč s jahodami a ořechovou posýpkou (recept v rubrice Recepty již brzy!)

  • Quinoa – je perfektní do salátů, jako příloha, zavářka do polévek nebo do zeleninových placek.

Tip: Quinoa salát s pečenou dýní a feta sýrem je výborný oběd.

  • Jáhly – jsou skvělé do kaší, zapékaných jídel, jako příloha nebo zavářka do polévek.

Tip: Jahelné palačinky naslano jsou výborné k večeři.

  • Amarant – je ideální do kaší, polévek, salátů nebo jako zahušťovadlo do omáček.

Tip: Amarantová kaše s banánem a mandlemi je výživná snídaně.

Recept na Pohankový koláč brzy v Rubrice: Recepty!

Mou vášní je vaření pro celou rodinu, improvizace v kuchyni a tvorba receptů. Mým posláním je ukazovat ženám, zejména matkám, jak v pohodě a s lehkostí projít změnou stravovacích návyků a nalézt vlastní rovnováhu ve stravování. Můj příběh si přečtěte zde
  • Co je rovnováha ve stravování a jaké jsou klíčové prvky k jejímu dosažení? Přečtěte si v eBooku zdarma:
  • Nejnovější články
  • Kategorie
  • Potkáme se na Facebooku:
  • Sledujte mě na Instagramu https://www.instagram.com/svobodanataliri/