NÁŠ PŘÍBĚH
Když jsem se začala zajímat o zdravější stravování, lepek byl jedním z těch témat, kde byly informace dost matoucí. Na jedné straně jsem slyšela o jeho negativních účincích a četla příběhy lidí, kterým se po jeho vyloučení z jídelníčku výrazně zlepšilo zdraví. Na druhé straně byly názory, že lepek je pro většinu lidí neškodný a není důvod ho nějak omezovat.
Jak tedy najít správnou cestu a přístup k lepku ve stravě?
Sama na sobě jsem si vyzkoušela, jak jeho vyloučení z jídelníčku přispělo ke zlepšení mého zažívání a celkového zdraví. Moje zkušenost však nebyla jediná. Staršímu synovi, který ve školce často trpěl na respirační onemocnění, se po omezení lepku výrazně ulevilo. Potvrdilo se mi tak, že změna stravy může mít obrovský vliv na zdraví.
Nyní se snažím udržet rovnováhu ve stravování, a to i v konzumaci lepku. Bílou mouku omezujeme na minimum, pečivo jíme obvykle domácí kvasové ze žitné a špaldové mouky a zařazujeme bezlepkové obiloviny jako jsou jáhly, pohanka nebo quinoa.
CO NA TO ODBORNÍCI?
Mnoho odborníků se shoduje na tom, že určité omezení lepku může být prospěšné pro většinu z nás, a zejména pro ty, kteří mají problémy s trávením, či jiné zdravotní potíže. Lepku jíme, hlavně v bílé pšeničné mouce, příliš mnoho. Jeho nadměrná konzumace se často spojuje s celou řadou zdravotních problémů, jako je narušená imunita, nadýmání, artritida nebo anémie.
Omezit lepek nebo vyzkoušet rovnou bezlepkovou dietu na určitou dobu vám může pomoci zjistit, zda vám lepek způsobuje obtíže a jaký vliv má jeho vyloučení na vaše celkové zdraví. Při jeho omezení si zkuste nejdříve uvědomit, jak často ho konzumujete. Následně můžete jídelníček postupně upravovat.
Tipy a Rady pro stravování bez lepku:
Pokud jsou pro vás bezlepkové obiloviny velká neznámá a nevíte, co s nimi, mám pro vás tipy na jejich použití.
Použití bezlepkových obilovin
Tip: Pohankový koláč s jahodami a ořechovou posýpkou (recept v rubrice Recepty již brzy!)
Tip: Quinoa salát s pečenou dýní a feta sýrem je výborný oběd.
Tip: Jahelné palačinky naslano jsou výborné k večeři.
Tip: Amarantová kaše s banánem a mandlemi je výživná snídaně.
Recept na Pohankový koláč brzy v Rubrice: Recepty!