RECEPT na jahelné palačinky s medvědím česnekem

Oslavte Zelený čtvrtek s netradičně tradičním receptem

Velikonoce se blíží a velikonočními recepty se to všude jen hemží. Nadcházející Zelený čtvrtek je ideální příležitostí pro zpestření jídelníčku a vyzkoušení něčeho nového. Namísto klasických jídel se špenátem můžete experimentovat třeba s novými, a ne až tak častými ingrediencemi.

V minulosti se v tento den připravovala jídla z různých druhů divokých jarních bylin jako je kopřiva, medvědí česnek nebo bršlice, která symbolizovala obnovu a energii přicházející s jarem.

Proč si tedy nezpestřit letošní talíř „na zeleno“ něčím netradičně tradičním? Vyzkoušejte jahelné palačinky s medvědím česnekem plněné čerstvým sýrem se sušenými rajčaty.

Jáhly jsou lehce stravitelnou obilovinou, která nezatěžuje tělo lepkem. Dá se z nich vykouzlit téměř cokoli, pokrmy naslano i nasladko, kaše, nákypy, noky nebo placky.
Medvědí česnek dodá pokrmu jemně pikantní chuť a navíc obsahuje celou řadu prospěšných látek.

RECEPT

Ingredience na těsto (8 kusů):

  • 170 g jáhel + voda k namočení
  • 150 ml vody
  • 1 vejce
  • 12 lístků medvědího česneku (můžete nahradit mladými kopřivami nebo špenátem)
  • lžička soli

Na náplň budete potřebovat:

  • 200 g čerstvého sýra (případně kombinace čerstvý sýr + bílý jogurt podle požadované konzistence)
  • ½ šálku sušených rajčat (nasekaných)
  • sůl a pepř podle chuti

POSTUP:

  1. Jáhly namočte (ideálně přes noc) do vody tak, aby byly ponořené a voda přesahovala cca 1 cm.
  2. Ráno slijte a propláchněte.
  3. Přidejte zbytek ingrediencí a rozmixujte v hladké řídké těsto. Těsto by mělo být řidší než na klasické palačinky, ale nebojte se toho. Dobře se s ním pracuje.
  4. Rozpalte pánev s troškou tuku na smažení a nalijte těsto, jako na klasické palačinky. Tyto je potřeba dělat hodně natenko.

TIP: Natrhané/nakrájené v polévce chutnají jako těstoviny 😉

Ať už se rozhodnete vyzkoušet jahelné palačinky nebo si připravit jiný tradiční či netradiční pokrm, užijte si jej s chutí a radostí! Veselé Velikonoce!

Mou vášní je vaření pro celou rodinu, improvizace v kuchyni a tvorba receptů. Mým posláním je ukazovat ženám, zejména matkám, jak v pohodě a s lehkostí projít změnou stravovacích návyků a nalézt vlastní rovnováhu ve stravování. Můj příběh si přečtěte zde
  • Co je rovnováha ve stravování a jaké jsou klíčové prvky k jejímu dosažení? Přečtěte si v eBooku zdarma:
  • Nejnovější články
  • Kategorie
  • Potkáme se na Facebooku:
  • Sledujte mě na Instagramu https://www.instagram.com/svobodanataliri/